Nedsatt pris

Här hittar du artiklar som säljs för ett nedsatt pris. Detta är vanligtvis produkter som är på väg ut ur sortimentet och/eller har ett kort bäst före-datum. Om bäst före-datumet är närmare än en månad anges detta vanligtvis i produktbeskrivningen. Choklad blir inte gammal på så sätt att den blir hälsovådlig, eller börja smaka dåligt efter bäst före-datumet. Smaken utvecklas kontinuerligt efter det att kakan gjutits i sin form, det kan därför vara intressant att jämföra choklader med olika åldrar. Vissa chokladtillverkare lagrar även chokladen otempererad i större block i några månader för att smakerna ska ha tid att utvecklas. Det är framförallt oönskade volatila ämnen som har tid att lämna chokladen under denna typ av lagring.

Under väldigt långvarig förvaring övergår fettkristallerna i den tempererade chokladen från typ 5 till typ 6 (den stabilaste formen), vilka har en högre smältpunkt och innebär att konsistensen upplevs som hårdare. Rekristallisering av kakaofettet kan även ge upphov till så kallad blomning där chokladen får en vitaktig yta, något som även sker när chokladen har förvarats under för höga temperaturer. Kakaw.se-lagret håller en temperatur på mellan 10 °C och 17 °C över året.