Kakaw.se

Kakaw.se öppnade hösten 2014 (och stänger hösten 2023) och är en webbutik och distributör av kvalitetschoklad med fokus på småskaligt och ekologiskt. De flesta chokladkakor i sortimentet tillverkas direkt ifrån kakaobönor och i liten skala. På engelska benämns denna typ av choklad som craft chocolate, ofta översatt till hantverkschoklad på svenska. Ett annat vanligt begrepp är bean to bar vilket syftar på att chokladen tillverkas direkt ifrån kakaobönor.

Den här typen av tillverkare lägger inte bara stor vikt vid chokladens kvalitet, utan även att råvarorna har framställts på ett hållbart sätt. Hållbart både i det avseende att jordbrukaren får en skälig ersättning för sin kakao, men också att kakaon produceras på ett sätt som inte skadar miljön – exempelvis genom odling i småskaliga och ekologiska agroforestry-system.

Jag som driver Kakaw.se heter Erik och är agronom, specialiserad på agroekologi och naturvård. Jag har tidigare bott och arbetat med naturvård och jordbruksutveckling i Belize, däribland kakao-baserad agroforestry. 

Bild: Färska kakaobönor i tvärsnitt. Runt om fröna syns det vita fruktköttet (mucilage) som bryts ned under fermenteringen. Antocyanin ger frövitan (den del av fröet som blir choklad) en lila färg hos denna genotyp som odlas i Belize (Amelonado x Criollo). Mitt i frövitan syns även grodden (gulaktig). Foto: Erik Hammar, 2015.